Zašto platnene pelene?

ijećate li se knjige “1000 zašto 1000 zato”?  E, pa upravo  tako je sa platnenim pelenama. Mnogi se pitaju: “Zašto koristiti platnene pelene kada postoje jednokratne? Zašto se mučiti i prati ih?”  Ali na svako “zašto” ima bar jedan “zato” jer platnene pelene su…

…Zdravije, ugodnije i prirodnije:

Ne sadrže kemikalije  poput jednokratnih pelena koje sadrže hidragelove, natrijev poliakrilat, TBT. Ove kemikalije su toksične  i kancerogene te štete imunološkom  sustavu. Superupijajući sloj u jednokratnim pelenama koji odvlači vlagu od djetetove kože može je čak i previše isušiti
Propusne su za zrak tako da bebina koža nesmetano diše, dok u jednokratnim pelenama zbog plastičnog vanjskog sloja dolazi do pregrijavanja od 1 stupnja C. To može utjecati na kasniju plodnost.
Platnene pelene najbolji su izbor za bebe sa osjetljivom kožom.
Djeca koja koriste platnene pelene ranije su spremna za odvikavanje od pelena jer su svjesni svojih fizioloških funkcija.

U zadnjih četrdesetak godina otkako se upotrebljavaju jednokratne pelene učestalost pelenskog osipa se znatko povečala, produljila se dob do koje djeca nose pelene, a neka istraživanja čak su povezala pregrijavanje testisa u jednokratnim pelenama s kasnijom neplodnošću.

…Ekološke:

Neusporedivo manje zagađuju okoliš.

Jeste li znali :
- da su jednokratne pelene  treći po redu sudionik na odlagalištima, iza novina i boca, a ne mogu se reciklirati.
- za razgradnju jednokratne pelene potrebno je više od 500 godina te pritom ispuštaju staklenički plin metan
- za proizvodnju 5000 pelena  koliko ih potroši jedno dijete, potrebno je posjeći nekoliko stabala te potrošiti 1600 l sirove nafte i 78000 l vode

  • Jednokratne pelene sadrže celulozu, plastiku, superupijajuće granule, kemijske aditive i parfeme. Svi ovi materijali i kemikalije nose svoj utjecaj na okoliš, a neki mogu loše utjecati i na zdravlje.
  • Na hrvatska odlagališta baca se godišnje oko 122 milijuna jednokratnih pelena. Lokalne zajednice potroše milijune kuna za njihovo odlaganje.
  • Plastični dijelovi pelena raspadat će se stotinama godina, a superupijajuće granule nastavljaju upijati vodu na odlagalištu i povećavaju svoj volumen.

…Financijski isplativije:

Cijena platnenih pelena zajedno sa održavanjem je 3-4 puta jeftinija od jednokratnih pelena, ne računajjući da se mogu koristiti i za drugo djete.

Kontakt

Doverska 40, 21000 Split, Hrvatska
+385 (0)91 571 3838
info@dodoty.com
tabita

Pratite nas