Zašto nositi bebu?

Od davnina je poznato da se bebe vole nositi. To je užitak koji im treba priuštiti. Bebama je potrebna blizina majke jer im to pruža sigurnost i poznato utočište.
Znanstvenici pedijatri su se složili oko toga da  nošenje beba utječe pozitivno na njihov razvoj. Provedena su brojna istraživanja i dokazano je da:

 • Nošena djeca su sretnija i manje plaču - 1986. godine, tim pedijatara u Montrealu objavio je rezultate istraživanja 99 parova majki i beba. Prvu grupu roditelja opskrbilo se nosiljkama, a zadatak im je bio dnevno nositi bebe barem tri sata više nego inače. Poticalo ih se da nose bebe tijekom dana, bez obzira u kojem se one stanju nalazile, odnosno ne samo kao odgovor na plakanje ili nemir. U kontrolnoj, tj. nenositeljskoj grupi, roditeljima nisu dane nikakve upute o nošenju. Nakon 6 tjedana, rezultati su bili sljedeći: bebe koje su dodatno nošene, plakale su i bile uznemirene za 43 % manje nego bebe iz nenositeljske grupe. Antropolozi koji putuju svijetom istražujući običaje o njegovanju beba u drugim kulturama, složili su se da, u kulturama u kojima je nošenje djece uobičajeno, djeca manje plaču. U zapadnim kulturama, trajanje bebina plača mjeri se satima, a u drugim kulturama mjeri se minutama. Navedeni smo na vjerovanje kako je normalno da bebe puno i često plaču, ali u drugim kulturama ovo nije prihvaćena norma.  ( http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/77/5/641 )
 • Nošenje ublažava kolike – uspravan položaj i stalno kretanje lagano masira bebin trbušćić te poboljšava probavu i umanjuje grčeve kod novorođenčadi.
 • Nošenje bebe u uspravnom položaju ublažava refluks tj.  smanjuje količinu kiseline koja se diže u jednjak i uzrokuje bol.
 • Nošenje je dobro za bebin probavni sustav. Bebi koja ne osjeća ili ne vidi osobu koja se brine za nju kroz centralni živčani sustav cirkulira vise hormona stresa, sto uzrokuje plač. Stres iritira nezreli probavni sustav uzrokujući bljuckanje, kolike i povisuje pelenski osip. Dodir i pažnja imaju pozitivan utjecaj na probavni sustav. (Montegue, 1971.) Stoga je dobro bebu nositi i dati joj doznanja da je u rukama osobe koja se za nju brine fizicki i emocionalno.
 • Poboljšava tonus mišića i motoriku – Beba se rađa u stanju fiziološke savijenosti. Ona je doslovce savijena u lopticu i uopce se ne osjeća ugodno ako ju pokušate ispraviti. Pokret stimulira bebinu sposobnost da se iz ove loptice ispravi. Sami čin nošenja bebe pomaže joj da se izvuče iz tog položaja. Beba nošena kroz duža razdoblja sklonija je razviti dobru muskulaturu vrata i tijela.
 • Nošenje je dobro za kukove –Pravilno nošenje u  marami, slingu ili mei tai nosiljkama potiče razvoj dubljih zglobnih čašica kuka.
 • Nošenje pozitivno utječe  na fizički razvoj beba i na zdravlje. Za plakanje je potrebno mnogo energije i uzrokuje stres. To je dragocijena energija koju bi trebalo iskoristiti za rast i razvoj.
 • Ritmički pokreti vašega tijela, kao i zvukovi, poput zvuka vašeg srca, disanja i koraka čiji je ritam u mogućnosti „pratiti“ tijekom nošenja vašoj bebi su otprije poznati, te se ona uspješno i brzo adaptira (ovo se posebice odnosi na nedonoščad) na život izvan maternice. Dokazano je da nošena djeca rastu brže i više dobivaju na težini.
 • Nošenje pozitivno utječe na psihički razvoj djeteta .  Dr. Huzniker je u studiji iz 1986.g. ispitivao efekte na djeci koja u nošena 3 ili više sati dnevno te je dokazao da tako nošena djeca provode mnogo više vremena u stanju tihe budnosti svijesti-stanja u kojem intenzivno uče. To je oblik ponašanja u kojem je novorođenče najzadovoljnije i najsposobnije za interakciju s okolinom. Može se nazvati optimalnim oblikom učenja za bebu. Istraživači izvještavaju kako nošene bebe pokazuju povećanu vidnu i slušnu budnost. Uočite kako majka i beba namjeste lica da bi postigli vizualno optimalnu interakcijsku ravninu. Ljudsko lice je, osobito u ovom položaju, jak stimulator za međusobno povezivanje. U položaju klokana, beba ima pogled na okolinu u krugu od 180 stupnjeva i u mogućnosti je imati pregled nad svojim svijetom. Ona uči birati, izabirući pritom ono što želi gledati, a isključujući ono što ne želi. Ova mogućnost biranja potiče učenje. Nošena beba puno nauči u rukama zaposlenog njegovatelja. Beba koju se nosi kroz duži period tokom dana ili je u mirnom budnom stanju ili u laganom ili dubokom snu, vrlo rijetko je rastresena. Dok je nošeno, djetetova se osjetila maksimalno stimuliraju, u mogućnosti je vidjeti svijet iz vaše perspektive, što je potpuno drugačije od monotonosti koju vidi iz krevetića ili kolica.
 • Emocionalni razvoj. Nošena djeca puno brže razviju osjećaj sigurnosti i povjerenja u roditelja (nosača). Budući da je takav osjećaj razvijen puno ranije nego u ostale djece, povjerenje u najbliže, u roditelje, jednostavno se i lako pretvara u samopouzdanje i svjesnost o vlastitim mogućnostima. Dokazano je da nošena djeca ranije stječu samopouzdanje i manje su ovisna u odnosu na djecu koja nisu nošena.
 • Nošene bebe  više uče-  Iskustva iz okoline stimuliraju živce u grananju i povezivanju s ostalim živcima, što pomaže rastu i razvoju mozga. Razvijajućem mozgu novorođenčeta nošenje pomaže u pravilnom povezivanju. Budući da je beba intimno uključena u majčin i očev svijet, ona je izložena i sudjeluje u okolnim stimulacijama koje majka izabere, a zaštićena je od onih stimulacija koje napadaju ili opterećuju njezin razvijajući živčani sustav. Beba toliko blisko sudjeluje u onome što majka radi da njezin razvijajući mozak pohranjuje bezbroj iskustava koje nazivamo obrascima ponašanja. Na ova iskustva možemo gledati kao na tisuće malih kratkotrajnih filmova pohranjenih u bebinoj neurološkoj knjižnici, a koje će ona ponovo gledati kad bude izložena sličnoj situaciji. To će je podsjećati na stvaranje originalnog ”filma”. . Beba koju se nosi dok roditelj, npr. pere suđe, miriše, vidi i duboko doživljava svijet odraslih. Beba je više izložena i uključena u ono što se oko nje događa. U rukama zaposlene osobe, ona puno uči.
 • Nošenje potiče razvoj govora. Budući da se beba nalazi na razini glasa i očnoj razini, osjeća se uključenom u razgovor. Ona se uči vrijednoj govornoj lekciji – sposobnosti slušanja. Primijetio sam da su nošene bebe pažljivije i da ”uskaču” u razgovore odraslih baš kao da su dio njih. Normalni zvukovi okoline, kao što su zvukovi svakodnevnih aktivnosti, mogu biti korisni za učenje, a mogu i uznemiriti novorođenče. Ako je beba sama, zvukovi mogu biti zastrašujući. Ako je beba nošena, ti isti zvukovi bit će korisni za učenje. Kad je beba izložena nepoznatim zvukovima i iskustvima, majka filtrira spoznaje koje smatra neprikladnima za bebu, a daje znak da je sve u redu za one koje su u redu. (dr William Sears)
 • Nošena djeca zaspu brže i spavaju duže (http://news.harvard.edu/gazette/1998/04.09/ChildrenNeedTou.html )
 • Pojačana povezanost roditelj-dijete. Beba vidi ono što vide majka ili otac, čuje ono što oni čuju i, na neki način, osjeća ono što oni osjećaju. Nošene bebe bolje opažaju roditeljska lica, ritmove hodanja i mirise. Beba bolje opaža i uči od suptilnih izraza lica, govora tijela, promjena tonova glasa, načina disanja i emocija njegovatelja. Roditelj će se puno češće obraćati bebi jer je ona stalno pred njim. Blizina povećava interakciju, a beba stalno može učiti što znači biti ljudsko biće. Nošene bebe blisko su povezane sa svijetom roditelja jer stalno sudjeluju u onome što rade majka ili otac (dr William Sears)
 • Nošenje je dobro za dojenje. Tabita marame i slingovi  omogučuju dojenje na zahtjev, jer je beba direktno uz mamu. Dojenje je diskretno, uvijek dostupno, bez obzira na mjesto i vrijeme.
 • Omogućava bolju komunikaciju između djeteta i roditelja
 • Nošenje u nosiljci daje vam extra ruke: Sigurno ste kao roditelj iskusili trenutke kada ste istovremeno željeli da je vaša beba zbrinuta i zadovoljna, nošena i sretna, a i da obavite neke poslove po kući ili van nje. No to nije bilo moguće uskladiti. Ali uz Tabita nosiljke i to je moguće. Roditelj može istovremeno brinuti o dojenčetu i o starijoj djeci.
 • Nošenjem se smanjuje stres kod majke.  Bebin plač uzrokuje stres mnogim majkama, a pošto nošenje umanjuje plakanje beba onda je i stres kod majki umanjen.

Zašto nositi bebu u marami / sling marami / mei tai nosiljci, a ne u klasičnim klokanicama:

Bolje za bebina ledja , noge i kukove:
Bebina kralježnica smještena je u neispravnom  položaju u mnogim današnjim popularnim nosiljkama tzv. klokanicama.  Te nosiljke imaju uzak dio među nogicama i to uzrokuje da noge vise i stvaraju preveliko opterečenje na bebinu kralježnicu,uzrokujući stanje nazvano spondilolisteza i ometa razvoj krivulja kralježnice. Isto tako stvara se i veliki pritisak na međunožje.

U svim Tabita nosiljkama bebina kičma je u zdravstveno ispravnom položaju jer nosiljke omogućuju pravilan položaj kukova i nogica. Noge ne vise i nema opterečenja na kralježnicu.Sve Tabita  nosiljke oponašaju vaše ruke tj. pridržavaju bebu kao da ju nosite na rukama. Istraživanja su pokazala da se pravilnim nošenjem djeteta u marami, u tzv. položaju „žabice“, potiče razvoj dubljih zglobnih čašica kuka.
Bolje za ledja roditelja
Sa konvencionalnim nosiljkama za djecu (nošenje sprijeda i otraga) težina se nosi na ramenima roditelja. Ovo stvara naprezanje vrata, ramena i donjeg dijela ledja. Sa slingom/ maramom/ mei tai nosiljkama  stvar je drugačija jer je težina  ravnomjerno raspoređena preko ramena, leđa i kukova.Kada dijete nosi na boku, roditelj ne mora izbacivati bok prema vani da bi se dijete držalo u uspravnom položaju.

 

Reference:
1. Hunziker UA, Garr RG. (1986) Increased carrying reduces infant crying: A random-ized controlled trial. Pediatrics 77:641-648
2.“Current knowledge about skin-to-skin (kangaroo) care for pre-term infants”. J Perinatol. 1991 Sep;11(3):216-26.
3.Pelaez-Nogueras M, Field TM, Hossain Z, Pickens J. (1996). Depressed mothers’ touching increases infants’ positive affect and attention in still-face interactions. Child Development, 67, 1780-92.
4. Tessier R, M Cristo, S Velez, M Giron, JG Ruiz-Palaez, Y Charpak and N Charpak. (1998) Kangaroo mother care and the bonding hypothesis. Pediatrics 102:e17.

Kontakt

Doverska 40, 21000 Split, Hrvatska
+385 (0)91 571 3838
info@dodoty.com
tabita

Pratite nas