Ispravno nošenje

Marame, sling marame, mei tai nosiljke su napravljene tako da Vam pomognu u svakodnevnom nošenju Vaše bebe. Sve ove nosiljke su sigurne ukoliko ih pravilno i odgovorno koristite.  Sami ste odgovorni za Vašu bebu dok  ju nosite u nosiljci. Nakon čitanja svih ovih uputa i upozorenja, molimo Vas da koristite zdrav razum i da budete savjesni i odgovorni dok nosite svoju bebu.

 1. Neka nosiljka i položaj koju ćete koristiti za  vašu bebu bude prilagođen njenoj dobi i razvijenosti. Npr. mei tai nosiljka je izvrsna nosiljka , ali nije namjenjena nošenju novorođenčadi.
 2. Dobro proučite kako se nosiljka pravilno koristi. Prve pute koristite ogledalo da možete bolje vidjeti. Kada prvi put budete smještali vašu bebu u nosiljku pobrinite se da ona bude sita i naspavana. Ne inzistirajte na nošenju u nosiljci ako se vaša beba buni. Radije pokušajte ponovo malo kasnije. I njima treba neko vrijeme da se naviknu.
 3. Nošenje u slingu / marami/ mei tai nosiljci trebalo bi oponašati nošenje na rukama tj. Nosiljka bi trebala pridržavati bebu upravo onako kako bi ju vi pridržavali svojim rukama.
 4. Ako beba zaspe u nosiljci bitno je da prislonite njenu glavu na sebe i da tkanina pridržava glavu i vrat. Pritom pazite da su bebino lice i nosić otkriveni.
 5. Beba obavezno mora biti čvrsto priljubljena i oslonjena na onoga tko ju nosi. Tkanina ne smije biti labava.
 6. Bebu trebate uvijek imati na oko, pod nadzorom. Lice i nosić trebaju biti vidljivi. Ni u kom slučaju beba ne smije nos pritisnuti o vaše tijelo. Ne prekrivati lice dijelovima nosiljke.
 7. Beba ne smije visiti nisko već treba biti dovoljno visoko na Vašim prsima tako da ste u svakom trenutku u stanju poljubiti ju u glavicu.
 8. Bebina brada se ne smije naslanjati na bebina prsa. Mora biti barem prst-dva razmaka između bebine brade i bebinih prsa.
 9. Provjerite da beba ima slobodan dotok zraka. Ne prekrivati bebin nosić tkaninom.
 10. Bebe se ne bi smjelo nositi put naprijed, osim u budha položaju.
 11. Uvijek prije korištenja nosiljke provjerite dali je nosiljka u ispravnom stanju i da niti jedan dio nije oštećen.
 12. Nosiljka treba dobro pridržavati  bebino tijelo ( leđa, guzu i natkoljenice).
 13. Nemojte piti vruće napitke dok nosite bebu u marami.
 14. U uspravnom položaju bebina koljena bi trebala biti u položaju „žabice“ tj, nogice raširene oko tijela nosača, a koljena bi trebala biti u razini bebine guze ili čak blago povišena u odnosu na nju.
 15. Nakon dojenja vaše bebe u marami nemojte zaboraviti nanovo zategnuti nosiljku tako da beba bude dovoljno visoko i da ima dobru potporu.
 16. Marame i mei tai nosiljke su namenjena da vam pomognu u nošenju bebe i ne bi je trebalo koristiti u druge svrhe. Nemojte nositi bebu u nosiljci dok vozite automobil, bicikl, rolee, dok plivate, skijate, džogirate ili se bavite nekom drugom sportskom aktivnošću.
 17. Uvijek podržite bebu rukama dok nameštate maramu i nemojte je pustiti sve dok ne budete sigurni da marama pravilno namještena i da je beba sigurna u njoj. Obuhvatite bebu rukom kad god smatrate da je to potrebno za dodatnu sigurnost.
 18. Izbjegavajte nošenje bebe u bilo kojoj nosiljci dok kuhate, peglate ili koristite oštre predmete. Ako to ipak činite, vodite računa o stvarima koje se nalaze na dohvat bebinih ručica, posebno onih koje su vrućeili oštre ili na drugi način mogu ozljediti bebu.
 19. ridržite bebu rukama kada se naginjete naprijed ili u stranu. Uvjek se savijajte u koljenima
 20. Po ljeti pazite da ne pregrijete bebu. Obavezno zaštitite bebinu glavu kapico,a kožu kremom sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.
 21. Zimi pazite da dobro utoplite bebu
 22. Nedonošćad, novorođenčad sa malom tjelesnom težinom i bebe sa respriratornim problemima trebalo bi uvijek nositi u uspravnom položaju izbjegavajući koljevka nošenje.

nosenje

Kontakt

Doverska 40, 21000 Split, Hrvatska
+385 (0)91 571 3838
info@dodoty.com
tabita

Pratite nas